Canon EF 16-35/2,8 L USM III
Canons EF 16-35/2,8 är ingen nyhet i sig. Den har redan funnits i 15 år och två varianter - där båda två räknats till de absolut bästa vidvinkelzoomarna på marknaden. Men kraven som ställs ökar efterhand. Nyare kamerahus med fullformatssensor, extremt hög upplösning och snabba fokussystem kräver ytterligare lite bättre objektivprestanda för att komma helt till sin rätt. Därför har man tagit fram en helt nydesignad 16-35/2,8 där man förfinat konstruktionen och även inkorporerat en del nya teknologier för att riktigt optimera prestandan.
En ljusstark, raktecknande vidvinkelzoom kan användas till allt från landskapsbilder till arkitektur och interiör, likväl som till mingelbilder, gatufotografi och extremsport.
Asfäriska och lågspridande element
Canon EF 16-35/2,8 L USM III har totalt tre stycken asfäriska element. Två gjutna och ett slipat. Dessa minskar graden av sfärisk aberration. Två stycken element i ultralågspridande UD-glas minskar graden av kromatisk aberration. Sammantaget bidrar dessa linser till skarp och precis teckning av motivet från bildens centrum ut i periferin av bildformatet, tillsammans med korrekt färgåtergivning.
Antireflexbehandling ASC och SWC
Båda dessa teknologier syftar till att minska skillnaden i brytningsindex när ljuset går från luften in i glaslinsen. Den stora skillnaden i brytningsindex mellan luft och glas bidrar till att en stor del av ljuset som träffar linsytan reflekteras bort igen. ASC-tekniken går ut på att minska denna differens genom att belägga glasytan med bl a ett material med mycket lågt brytningsindex (dock högre än luft). På så sätt gör man övergången mellan brytningsindexen luft-glas mer gradvis - vilket gör att mindre del av ljuset reflekteras bort.
SWC-tekniken går istället ut på att göra glasytan lite ojämn. Detta gör man genom att påföra en "taggig" struktur på ytan, där dimensionerna på taggarna är mindre än det synliga ljusets våglängder. Genom denna taggighet tvingas inte ljuset att bryta lika snabbt som vid en helt slät glasyta - denna mer gradvisa brytning minskar graden av reflektion. Denna teknik motsvarar alltså det andra tillverkare kallar "Nano Coating" och liknande. Både ASC och SWC bidrar till att styra mer av infallande ljus in genom optiken och minska graden av ljusförluster samt ströljus och reflexer i optiken och den slutgiltiga bilden.
Elektroniskt
Den ringformiga USM-motorn, som ger mycket snabb acceleration och stopp av fokuseringsrörelsen, är nu kompletterad med en snabbare processor och nya algoritmer för ytterligare högre prestanda. Denna AF-konstruktion ger också möjlighet till manuell fokusering när som helst, utan att man behöver koppla om något i optik eller kamera. Det gör att man t ex kan fokusera med autofokus först - för att snabbt hitta fokus - och därefter finjustera fokus manuellt efter egna önskemål.
Mjuk oskärpa
9 stycken avrundade bländarlameller ger en nära nog rund bländaröppning, vilket tillsammans med den fina ljusstyrkan bidrar till mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh). Dessutom ger det en naturlig, rund avbildning av ljuspunkter och reflexer.
Fukt- och dammtåligt
Liksom de flesta andra objektiv i Canons L-serie har 16-35 III ett ordentligt skydd mot oönskade miljöfaktorer. Utsatta delar runt om optiken är tätade, liksom bajonettytan mot kameran. Kompletterar man dessutom optiken med ett högkvalitativt UV-/Clear-filter så är den skyddad runt om. Det handlar dock fortfarande om ett allvädersskydd, så att sänka ner optiken under vatten eller spola av den är inte att rekommendera och täcks inte av någon garanti!
Främre och bakre linsen är dessutom fluorbehandlade för att verka avstötande mot fett, damm och fukt. Detta gör att mindre smuts fastnar på linserna och att de blir lättare att torka av, utan användning av rengöringsvätska.